26 maj 2013

Kerry, var är svaren?


Personer utanför Mellanöstern som inte är så bra på arabiska har mycket att tacka Palestinian Media Watch (PMW) för.
Åtminstone den delen av befolkningen som anser sej vara intresserade av hur saker och ting verkligen förhåller sej.

PMV informerar, förklarar och framför allt översätter.
De översätter från arabiska sådant som bara är avsett för arabiska ögon och öron vilket hjälper oss mindre språkkunniga till en bättre förståelse av vår omvärld.
Hade vi bara fått lyssna till de väl utvalda och lika väl avvägda uttalanden som görs på engelska så hade vi inte bara fått otillräcklig information utan också en felaktig sådan.
Det visar sej tyvärr att vad de säger på engelska är en synnerligen glassig variant av vad de delger sina systrar och bröder på arabiska.

Den här veckan då USAs utrikesminister John Kerry varit på besök har PMW publicerat flera intressanta bullentiner.
I bullentinen den 23maj visar författarna ett tiotal foton där Israel ersatts med ett Palestina.
Fantasin är det inget fel på men det blir onekligen lite patetiskt när de plockar fram de där gamla rostiga nycklarna i megaformat.

Inför Nakba-dagen den 15 maj uppmanades araberna att hissa palestinska flaggor runt hela Israel, i varje stad och by, för att visa att landet tillhör dem.
Inte i Västbanken och inte i Gaza utan i Israel.

Läste du det Kerry?
Läste du att om du ska lyckas i ditt medlaruppdrag så måste du först få israelerna att ge sej iväg från Israel och från Mellanöstern för innan detta sker kommer aldrig någon arab att gå med på ett fredsavtal.
För palestinierna är hela Israel palestinskt.

Bullentinen från den24 maj är om möjligt ännu tydligare.
I palestiniernas officiella TV-kanal visades en video där man stolt proklamerade att de aldrig kommer att kompromissa.
Utan att blanda bort korten så trodde jag inte ordet kompromiss fanns på arabiska eftersom de aldrig någonsin kompromissat om någonting.

När Abbas egen TV-kanal tjänstvilligt berättar att han aldrig kommer att kompromissa så finns det väl inte speciellt mycket för Kerry att göra i Ramalla.
Kan det möjligen vara så att han aldrig krävt av Abbas att han ska kompromissa, bara av Netanyahu?

I realismens fotspår är det nog så att Abbas inte kan kompromissa och samtidigt sitta kvar som president – om det nu är det han gör?
Detta leder oss tillbaka till Kerry igen vars huvuduppgift borde vara att klart och tydligt proklamera att eftersom Abbas inte är beredd att göra några som helst kompromisser så blir det heller ingen fred.
Utan kompromiss – ingenting.

Kerry skulle åka hem, ta en avkopplande semester med frugan och därefter ta sej en ordentlig funderare på on Abbas verkligen är en person han skulle vilja köpa en begagnad bil av???
Pålitlig, ärlig, förtroendeingivnde m.m?
Om inte så kanske det är dags att tänka till lite utanför fyrkanten.
Där ute finns det ett jättelager av fräscha idéer och infallsvinklar bara man vågar sej dit.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ... 

2 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Man undrar varför Kerry så sällan talar om sin gammelfarfar: Benedikt Kohn, the great-grandfather of Senator John Kerry, was born about 1824 in southern Moravia. Benedikt was successful as a master brewer of beer.

In 1868, after the death of his first wife, he moved to Bennisch (today called Horni Benesov) and married Mathilde Frankel Kohn. Benedikt and Mathilde Kohn were two of the only 27 Jews living in Bennisch, which is listed as having a total population of 4,200, in 1880.


Kerrys bästa vän Assad, som han umgåtts med mycket, undrar varför de inte träffas i Golan eller nåt och har ett party tillsamman? Har du inte en villa i trakten att bjuda hem dom till?

Eva Lande sa...

Gita, så sant som det är sagt. Men efter vad jag läst så har även Haaretz problem med sin engelska översättning och det är den som antifolket gosar sig med.
EL