13 maj 2013

Livni, taktikern som är alltför taktisk - och tyvärr enbart taktisk

Att sitta och plöja FN resolutioner ger inte direkt någon poetisk kick men är man tillräckligt nyfiken så får man inte vara kitslig.
Jag letade efter Säkerhetsrådets resolution 1701 för att se vad den verkligen innehåller.
Det är förvisso inte den mest citerade resolution som utgått från FNs Säkerhetsråd men när man nu ganska allmänt fördömer det påstådda israeliska flygvapnets aktioner i Syrien så är det viktigt att känna till att de hade kunnat spara in sina flygbränslekostnader om denna resolution hade varit i det skick den var avsedd att vara från början.

Förhandlingarna om vapenvila efter Hizballah-kriget mot Israel 2006 sköttes av dåvarande utrikesministern Tsippi Livni och som den person hon är så tillät hon denna resolution att späs ut till oigenkännlighet.
Allt till Israels nackdel.

Nu säger vän av viss ordning att det har ju faktiskt varit lugnt vid gränsen mot Libanon sedan dess, vilket är sant.
Inga katyushasvärmar mot israeliska byar så visst har det varit lugnt.
Blanda dock inte ihop korten och tro att lugnet beror på att Hizballah och den libanesiska armén föredrar en hemmakväll med familjen framför att skicka raketer mot Israel.
Inte heller att de blivit mer pragmatiska och kanske till och med lite mera vänligt inställda.
Lyssna när chefen Nasrallah talar så förstår ni att så inte är fallet.

Trots att ingen sida egentligen vann kriget 2006 så förlorade Hizballah många krigare och mycket material gick förlorat.
Tunnlar måste återuppbyggas och vapenarsenalen förstärkas och sådant tar tid, speciellt som de flesta raketer (Hizballah älskar raketer) måste fraktas ända från Iran.
Hizballah vet att nästa gång så måste de vinna solklart över Israel för annars förlorar de det libanesiska folkets stöd, sin egen legitimitet och blir utskrattade av arabvärlden.
Detta vill de naturligtvis inte riskera så de jobbar intensivt på att bli bättre och starkare på alla fronter.
De har helt enkelt inte tid att småkivas med Israel.

Om stilleståndsförhandlingarna hade skötts av en erfaren och respekterad person, en som var 'lite starkare i anden' än Tsippi Livni, så hade man inte gått med på den urvattnade resolution som parterna till slut skrev under.
Läs här om hur en text med substans degraderas till lingon och mjölk.

Ett exempel.
Hizballah förbjöds att ta emot vapen som inte den libanesiska armén godkänt och om de ändå gjorde det – ja då gick det bra det också.
Livni accepterade alltså en resolution där man ställde krav utan möjlighet att kontrollera att de efterlevdes och när Hizballah bryter mot resolution 1701 så finns det inga möjligheter att ställa dem till svars.
Inte undra på att araberna mangrant stödde den resolutionen.

Tänk dej att Sverige stiftar en lag och att du bryter mot den.
Lagstiftarna har dock glömt eller inte brytt sej om att ge polisen möjlighet att ta in dej till stationen och heller inte utmätt några lämpliga straffsatser för brottet.
Du kan utan minsta problem upprepa samma brott hur många gånger som helst för absolut ingenting kommer att hända.

Lika smart var Livni när hon undertecknade FNs resolution 1701.

Sedan var det det där med att avväpna Hizballah.
Det låter ju jättebra att alla vapen ska plockas bort från Hizballah och att de får ge sej ut på  arbetsmarknaden igen.
FNs fredsbevarande styrka UNIFIL var  snart på plats och man trodde att nu skulle vapnen och raketerna snabbt försvinna.
Att tro hjälper föga förstod man när UNIFIL meddelade att det inte var deras jobb, det fick libaneserna själva ta hand om.

Livni igen.
Hur kunde hon signera ett stilleståndsfördrag där man krävde Hizballahs avväpning men där ingenting stod om vilka som skulle se till att det blev gjort och om ingenting blev gjort, av vem man då skulle kunna utkräva ansvar?
Att låta libaneser avväpna libaneser låter precis som något Livni skulle kunna föreslå!

Livni har varit ute i den relativa kylan ett tag som oppositionsledare och som ledare för partiet Kadima som bara försvann under hennes ledning.
Av anledningar jag inte riktigt förstår, förmodligen taktiska, är hon nu justitieminister med ansvar för förhandlingarna med palestinierna.
Hennes nya parti Hatnua håller visst också på att försvinna enligt färska undersökningar.
Tala om dåligt handlag...

Tsippi Livni är en olycka.
En olycka för Israel och en olycka för freden.
Möjligen också en olycka för sej själv.
Hon segar sej upp det ena politiska pinnhålet efter det andra som den taktiknörd hon är - att verka i det fördolda är ingenting som Livni accepterar.

Hon är stolt och bitter och få har använt Knessets talarstol till att leverera sådan bitterhet som just Livni.
Man säger ibland om människor som Livni att de kan gå över lik för att nå sina mål men även om detta inte kommer att ske ordagrant så känns tanken inte helt främmande vad gäller Tsippi Livni.

Hade resolution 1701 varit helt vattentät så hade Hizballah inte kunnat rusta upp och israelerna hade kunnat fira Shavuot i lugn och ro utan oro för att raketer från norr skulle landa mitt bland primörerna. 

Naturligtvis hade de israeliska flygplanen heller aldrig behövt lämna startbanan - om de nu var israeliska - vilket de kanske var.
Eller?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ...

4 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Ja, 1701 säger mycket läsvart, men den är under FN:s Kapitel VI. d.v.s. enbart rekommendation, inte alls tvingande. Ingen behöver alltså följa den. http://www.mythsandfacts.org/article_view.asp?articleID=87&order_id=6

Araberna välkomnade detta, att inte tvingas göra ett dugg.

Livni gjorde också sitt bästa att ge bort hela gamla Jerusalem, och ändå har Netanyahu satt henne att fortsätta jobbet.......

Vad har Ban ki-Moon sagt? Inte protesterat att Syrien fortsätter att ge Hizbollah vapen, förmedlade från Iran - och Iran är förbjudet att sälja eller ge vapen enlgt Kapitel VII på t.ex. 1747 och andra.

http://www.armscontrol.org/factsheets/Security-Council-Resolutions-on-Iran
Men inte skäller Moon-gubben på Iran, han skäller på Israel för att de i någon mån försöker uppfylla kraven i 1701 och 1747.

Bibi är ett mysterium, varför drog han in Barak först och sen Livni av samma anledning? Ungefär som han älskade att ha klipulver i byxorna. Order från frun?

Lieberman skulle ha blivit försvarsminister och tagit i med hårdhandskarna. Israels informationsavdelning använder en mycket liten del av summan som palestinaaraberna använder för samma sak. Sånt får de trivialt donationer till. Åtminstone håller Netanyahu posten som utrikesminister åt honom.

Harry Harrysson sa...

Jag såg en läsvärd artikel om FN och dess vänner Hizbollah som EU vägrar terroristförklara.

Gita sa...

Jag börjar väl bli glömsk men jag kommer ändå ihåg att när Livni skulle förklara varför resolution 1701 inte gick under kapiten VII så hade hon någon slags hjärteknipande förklaring som jag inte kommer ihåg idag. Att det var så bra så bra att den i stället gick under kapitel VI.
Kan du tänka dej en orsak varför kapitel VI skulle vara bättre för Israel?

Harry Harrysson sa...

Han Google brukar kunna svara på mycket. Jag hittade en på länk Kanske hon verkligen trodde att libaneserna skulle göra sitt jobb med FN:s hjälp, kanske hon verkligen trodde att UNIFIL skulle göra nån nytta. Hon hade ju ingen erfarenhet.
här säger hon "det beror på PM i Libanon och den internationella flocken, som hon trodde mer på än sin egen förmåga som försvarsministart antar jag, eller Peretz som utrikes 2006-07 utan nån erfarenhet whatsoever. Kapitel VII nämns här