20 oktober 2011

Tak över huvudetIsraelerna kommer att fortsätta att ge tak över huvudet åt invånarna i landets huvudstad.
Grymt, menar omvärlden.
För det mesta motiverar de inte sina grymtanden utan grymtar mest för att det är ju så man ska göra nuförtiden.
Grymta på Israel.
Förresten, det finns en orsak till; palestinierna grymtar och då måste ju alla andra sympatigrymta.
Rättning i leden till varje pris allt medan man säljer sin själ till högstbjudande.

Låt oss nu säga att palestinierna vill ge tak över huvudet åt invånarna i en arabisk by inte långt från den gröna linjen, 1949-års stilleståndslinje.
Tänk om just denna by kommer att tillfalla Israel i ett eventuellt kommande fredsfördrag?
”Mutually agreed landswaps” – remember?
Att ’swappa’ landsnuttar åligger alltså inte bara Israel utan också palestinierna vilket betyder att även områden där det idag bor araber kan komma att tillfalla Israel vid en eventuell fredsöverenskommelse.

Någon som hör några ilskna grymtanden om byggboomen bland palestinierna?
Naturligtvis inte.
’Double standard’ är rutin i vår del av världen.
Palestinierna har utökat sitt husbestånd med 25% under de senaste fyra åren, dock inte med egna surt förvärvade slantar utan med våra surt förvärvade slantar.
Inte ett grymt.

Jag förundras också över världsmedborgarnas syn på verkliga grymheter som borde orsaka ett antal magnifika grymtanden.
I Syrien förintar Bashar Assad dagligen för honom misshagliga individer och vilka undanflykter man än tillgriper blir slutsatsen att han utan egentliga störningar får fortsätta sitt makabra hantverk.
Hade Israel andats om att göra något liknande med t.ex. sina arabiska medborgare hade NATO’s bombflyg redan slutfört sina uppdrag.
Assad får frisedel för mordorgier medan Netanyahu får på pälsen för husbyggen.
En sådan rutten logik kan bara centrifugeras fram via hjärntvätt.

Hillary Clinton hade en av sina många dåliga dagar häromdagen.
Hon glömde att historien inte började igår och att en konflikt som pågått under decennier inte löses på en kafferast.
Hon sade att om bara gränserna mellan Israel och palestinierna var fastställda (busenkelt...) skulle bosättningarna inte vara något problem.
På ett sätt har hon ju rätt men ändå inte.
Man fastställer inte en gräns innan man vet vad som förväntas rymmas inom denna gräns.
Naturligtvis kan Israel inte sätta några gränser innan de vet om de palestinska flyktingarna kommer att hamna här eller där – eller här.
De måste också förvissa sej om att landet Palestina kommer att bli en fredligt sinnad nation och inte som idag – ställa till största möjliga förtret i jakten på största möjliga PR poäng.
Gränser slänger man inte ut lite hur som helst utan först när relevanta fakta ligger på bordet.
Idag ligger fakta varken på bordet eller någon annanstans eftersom palestinierna har slutat prata, åtminstone med dem de borde prata med.
Prata med CNN är ok men med Netanyahu - no no.
CNN ställer inga obehagliga frågor men det gör inte Netanyahu heller – han ställer frågor som möjligen kan upplevas obehagliga om man inte har rent mjöl i påsen.
Ärligt uppsåt – vad är det?

Åter till dessa arma husbyggen.
Innan jag fortsätter så lägg gärna märke till HUR de som rackar ner på den israeliska byggverksamheten säger vad de säger, Ban Ki-Moon, Clinton och andra.
De upprepar palestiniernas envetna propagandafloskler med en uppenbar likgiltighet och trötthet – ungefär som att fullgöra en generande och ganska obehaglig plikt.
Som papegojor.
Man undrar vad (vem?) som tvingar dem att förfalla till denna menlöshet.

De judiska delarna av Jerusalem har aldrig varit förhandlingsbara lika lite som Abbas anser Ramalla vara en förhandligsbar stad.
Vissa delar av Jerusalem där det bor araber kan det för Israels del kanske vara klokt att göra sej av med, av praktiska skäl.
Frågan kommer att diskuteras där den diskussionen hör hemma - på det idag imaginära förhandlingsbordet.

De människor som sedan några decennier kallar sej palestinier har aldrig varit i närheten av någon sorts överhöghet över Jerusalem och har lika lite rätt till den staden som svenskarna har rätt till Oslo.
Jerusalem står omnämnt 700 gånger i Bibeln men o (noll!) gånger i Koranen men nu plötsligt vill palestinierna ha (”vill ha mamma, vill ha, vill ha...”) Israels huvudstad.
Inte för att vårda den och få den att blomstra utan bara för nöjet att få ta den från israelerna.

Politik handlar ibland om att vilja men i det här fallet väger det oerhört lätt vad palestinierna vill, det handlar i stället om Israels RÄTT till sin eviga huvudstad.
Sedan må omvärlden grymta så mycket den orkar.
Om denna omvärld mellan grymt-utbrotten försöker tänka en enda liten sund tanke skulle både grymtanden och övriga felkalkyler snabbt försvinna från dagordningen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

18 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Varför skulle inte palestinierna få ha två huvudstäder när de får allt annat??? Inte ens under Jordaniens illegala ockupation av hela gamla Jerusalem spekulerade de om att göra det till nån slags huvudstad - det är helt en uppfinning av Arafat en sen sömnlös natt.

Egentligen skulle man bara kalla gamla Jerusalem för Jerusalem - som det var ett par tusen år fram till för ca 150 år sedan. Förstäderna kunde få egna namn, kalla den judiska delen med regeringsbyggnaderna för Regeringsstaden etc., och dra en klar linje mellan arabisk tätbebyggelse och arabbyar.

De fina herrarna borde också lära sej väderstrecken. Gilo ligger sydväst om stan, lik f...nat får det heta "östra" Jerusalem.

Hasse sa...

Jag gillar att du hittat en metod att slutgiltigt bestämma vem som har RÄTT till jerusalem.
Men när nu Jerusalem är så extremt väldokumenterat i Bibeln, så måste ju de kristna palestininerna vara de rätta innehavarna av staden då de även har ett Nya Testament som inte förekommer i Judendomen och därför får den högsta "Jerusalemfaktorn" av alla religioner genom kombinationen av GT och NT.

Gita sa...

Hasse -
Härligt med en kommentar från en fanatiskt bibeltroende skribent för att inte nämna skribentens extremt intelligenta slutledningsförmåga.
Dock - jag önskar ofta att livet var så enkelt.
PS - Har du någonsin frågat dej varför Jerusalem plötsligt blev intressant för palestinierna efter att israelerna efter ett påtvingat krig lyckades bryta Jordaniens illegala ockupation av staden 1967?

Hasse sa...

Ja men det var ju detjag sa, jag tyckte du hade en extremt intelligent analys hur man skulle bestämma tillhörigheten för Jerusalem. Nu är det ju bara att tillämpa den, eller hur ??
Och dessutom vore det ju en toppenidé.
De lokala kristna har ju inte begått några övergrepp mot andra grupper i modern tid (i ett historiskt perspektiv så har de lite sämre scores utifrån korstågen).
Medan både muslimska stater fram till 1967, och Jusiska stater alltsedan 1967 diskvalifirerat sig som Jerusalems härskare genom sina systematiska övergrepp mot andra troende.

Så om jag överger min huvud linje att religion och religiösa stater, eller religion som bas för rättigheter till territorier tillhör medeltiden så skulel jag kunna joina din idé med att Jerusalem borde tillhöra de kristna....överens ??

Anonym sa...

Både muslimer och kristna är välkomna som gäster i Jerusalem. Jämför under Jordaniens illegala ockupation, då alla judar dödades eller deporterades, och de få kristna, vars antal sjönk högst betänkligt, tvingade att undervisa islam i sina skolor och följa andra regler. Abbas har nogsamt deklarerat att om han får makten över något område ska det vara judenfrei. Hans behandlingar av arabiska kristna är alltför välkända, se t.ex. http://www.palestinefacts.org/pf_current_christians.php

Hasse sa...

Snömannen, det där med tillhörigheten får du ta med Gita. Det var hon som menade att rätten till jerusalem kunde baseras på hur ofta staden nämndes i en religions heliga skrifter. Alltså 1-0-0 till de kristna vs judendom och Islam.

Men som Gita lite underfundigt påminde (Gita, även om vi tycker olika så måste jag ge en liten komplimang för din humor..) så är jag kanske inte i främsta ledet för några religiösa anspråk. men Jerusalemräknandet visar hur galet det kan bli om man börjar ta detta på allvar.

Seriöst, varje individ får tro vad de vill. MEN om man börjar hävda att stater och territorier skall defenieras religiöst så är man född 6-700 år för sent (oavsett om man drömmer om den Islamiska republiken Iran eller den Judiska staten Israel eller Vatikanen).

Israel hindrar de Kristna i exempelvis Betlehem att besöka sina heliga platser, de kristna i jerusalem diskrimineras i allt som har med deras vamliga liv att göra. Barn till Kristna kan tillockmed förlora rätten att återvända till Jerusalem om de pluggar utomlands eller jobbar utomlands. Trots att deras rötter i stan sträcker sig hundratals år längre än Judiska invandrare som aldrig behöver frukta såna drakoniska regler. osv..osv..

jag vet att det finns massor med Israeliska debattörer som hävdar att militant islam är de kristnas huvudproblem, det finns Islamiska debattörer som hävdar att Sionisktiska organisationer tvingar Judar till Israel trots att de inte vill leva där egentligen osv..osv..

Jag tror att om man vill lyssna på vad Judar anser skall man lyssna på dem, om man vill lyssna på muslimer så skall man lyssna på dem, och vill man veta vad palestinska kristna tycker så lyssnar man på dem själva..sorry snömannen

haNavi heHadash sa...

Antalet gånger Jerusalem nämns är ett enkelt faktum, inte nåt man bygger upp en lära omkring. Antalet MÅSTE ju överstiga judarnas, eftersom den kristna Bibeln är den judiska Torah + diverse överbyggnader som kyrkofäderna tyckte kunde slängas in, men som Jesus själv inte hade befattat sig med.

Jerusalem har ALDRIG varit huvudstad för någon arabisk eller kristen stat, endast för judarna. Visst har den ockuperats av alla tänkbara, en annan sak. Och faktiskt - där finns inte några kristna som gör anspråk på att Jerusalem ska vara deras huvudstad medan araberna vill att det ska vara deras tredje efter Ramallah och Gaza. De kristna är nöjda att ha fullt tillträde till alla sina religiösa platser, till skillnad mot hur det var under Jordaniens regim.

Om du bara har varit i Nordeuropa och inte vet hur viktigt religion är för resten av världen, tja, börja gnäll om att några dussin islamska länder definierar sig som islamska. När gjorde du det sist?

Är det ett problem för dej att veta när judarna blev majoritet i Jerusalem - där data är mycket varierande - så se http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Jerusalem

Enligt dina teorier är ALLA muslimer födda 1400 år för sent, eftersom de insisterar att inget har hänt inom islam på den tiden.
De lever fortfarande i den tiden då vi hade vår järnålder och uppför sej som om de föredrar det.

Judarna skyddar sig mot araber när där finns hotrisk, att kristna försvunnit från dess omgivning, tja... Antalet kristna ökar i Israel. Se http://www.palestinefacts.org/pf_current_christians.php

haNavi heHadash sa...

Antalet gånger Jerusalem nämns är ett enkelt faktum, inte nåt man bygger upp en lära omkring. Antalet MÅSTE ju överstiga judarnas, eftersom den kristna Bibeln är den judiska Torah + diverse överbyggnader som kyrkofäderna tyckte kunde slängas in, men som Jesus själv inte hade befattat sig med.

Jerusalem har ALDRIG varit huvudstad för någon arabisk eller kristen stat, endast för judarna. Visst har den ockuperats av alla tänkbara, en annan sak. Och faktiskt - där finns inte några kristna som gör anspråk på att Jerusalem ska vara deras huvudstad medan araberna vill att det ska vara deras tredje efter Ramallah och Gaza. De kristna är nöjda att ha fullt tillträde till alla sina religiösa platser, till skillnad mot hur det var under Jordaniens regim.

Om du bara har varit i Nordeuropa och inte vet hur viktigt religion är för resten av världen, tja, börja gnäll om att några dussin islamska länder definierar sig som islamska. När gjorde du det sist?

Är det ett problem för dej att veta när judarna blev majoritet i Jerusalem - där data är mycket varierande - så se http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Jerusalem

Enligt dina teorier är ALLA muslimer födda 1400 år för sent, eftersom de insisterar att inget har hänt inom islam på den tiden.
De lever fortfarande i den tiden då vi hade vår järnålder och uppför sej som om de föredrar det.

Judarna skyddar sig mot araber när där finns hotrisk, att kristna förstunnit från dess omgivning, tja... Antalet kristna ökar i Israel. Se http://www.palestinefacts.org/pf_current_christians.php

Hasse sa...

Men Häleri, så trevligt att poletten trillar ner, självklart måste Jerusalemfaktorn bli högre inom kristendomen. Då är vi ju en till i klubben för att Jerusalem borde ges till de kristna som till skillnad från övriga 2 kandidater inte hunnit missbruka makten över staden.
Du lever i föreställningen att de kristna har tillgånt till sina heligaplatser du har tyvärr inte stöd från deras egna fakta.
Det är ju jul om Israels religiösa grupper växer, men ärligt vad Israel gör inom gröna lunjen är deras ensak, vad de gör på ockuperad mark är inte deras ensak.

Att de inte gör anspråk på staden borde ju vara ett ännu större skäl att ge dem makten. Du verkar ju gilla religion, i den judiska bibeln berättas ju hur Salomo bestämmer vem som är den äkta modern till ett barn. Den som hellre ger upp sitt anspråk än ser barnet skadas är den äkta modern, Israel och Jordanien har båda valt att härska så de skadat staden.

Hasse sa...

För första gången vill jag be Hanvei om ursäkt.
Självklart skulle det stått Hanevi och inte häleri. Och jul skulle vara kul lite senare i texten. Mitt rättstavningsprogram (eller felstavningsprogram) spelade mig ett spratt.

Dina åsikter tänker jag fortsätta kritisera och dissikera (om jag har tid och lust), men personliga förolämpningar tar bara bort fokus från att jag oftast har rätt och du oftast har fel ;-))

Anonym sa...

Ja du Hasseman - sätt igång att ge bort judarnas huvudstad till de kristna, nån annan har ju inte makt eller rätt att göra det.

Din roande kommentar att vi inte vet vad araberna gör om de får makt, så kan jag berätta det för dej. När Jordanien fick makt över hela det gamla Jerusalem, det enda som fanns till för 150 år sedan och där det var majoritet av judar, så avlivade de eller deporterade de varenda jude, de förstörde ca 58 synagogor, förstörde dem eller gjorde pissoarer eller åsnestall, de grävde upp massor av judiska gamla gravstenar och använde som vägbeläggning och asfalterade en del av den urgamla judiska gravplatsen på Oljeberget. Glömt?

Vad Israel gör inom den linjen som Jordanien mycket tydligt sa inte kunde utgöra en politisk gräns, är dels att uppfylla den fortffarande helt giltiga internationella lagen som fastställdes i San Remo 1920. Du har de fortfarande giltiga reglerna på http://israelisverige.info/?p=6 Vad de gör inom area C - åtminstone har de inte mindre rättigheter än vad araberna har inom area A och B, där det är byggboom som du vet. Får araberna kontroll över inmarschvägen Jordandalen, kommer de som de har gjort förr. Får de kontroll över Juda berg har de strålande utsikt över hela centrala Israel med Tel Aviv och flygplats och mycket lättare att träffa med sina missiler än från platta Gaza.

Hasseman.. sa...

Men snälla golanmannen, först missar du en viktig poäng.

Det var inte jag som föreslog att Jerusalem borde tillhöra den religion som nämnde staden flest gånger i sina skrifter.
Jag gjorde bara "experimentet" att ta förslaget på fullt allvar. Gillar du inte ideen så ta den med upphovsmannen (kvinnan), du hittar henne lätt på denna blogg....

Och självklart kan Israel behålla så mycket land de bara kan (de har ju den militära makten att göra det). Men då får de som andra civiliserade stater äver ta med befolkningen. Vilket om jag inte missminner mig stämmer exakt med Saeb Erkats 2 alternativ för Israel. Antingen går Israel med på ett "viable" territorium till en palestinsk stat, eller så får alla palestinier bli israeler.

Det blir ju lite obehagligt att fundera vilka regimer som tidigare i historien haft ideen att man kan ta över land utan folk. Frågan är om det är ett sånt land Israel numera vill vara ?

Harry Harrysson sa...

Har du problem med mitt namn får du väl be Google översätta הנביא החדש

Kärt barn har många namn :)

Dina fantasier kan vara nästan roande ibland, synd bara att du så sällan förankrar dem i fakta.

Historien om den äkta modern gällde i det fall när domaren omöjligt kunde avgöra frågan på något annat sätt. I detta fall är det trivialt, som jag skrev hur Jordanien behandlade Jerusalem 1948-67.
Hur väl de skötte sin heliga Tempelplats kan du se på gamla bilder på länk, sök efter "Temple mount" och börja rensa upp skiten och ogräset. bild är rätt tydlig.

Jut nu håller muslimerna på att gräva upp hela området för att förstöra allt judiskt de hittar - och de skulle ha vårdnaden??? Många är vansinniga på att regeringen inte gör ett skit åt det. llt för många vänsternissar där - hoppas vi snart får Lieberman där i stället.

Hasse sa...

Jaha, Hanevi, du drömmer om att Lieberman skall ta över Israel.

Varför denna längtan tillbaka till fascismen, har vi inte passerat det stadiet i världshistorien ?

Vem tycker du skal styra i USA, Europa och Sverige? Palin, Wilders Åkesson ????

Jag tror det inte är så många som vill ha den värld du drömmer om, lite för mycket Tyskland 30-40-tal och stöveltramp över den drömmen.

haNavi heHadash sa...

Är fascism det fulaste ord du lärde dej i skolan nu nyligen?

Liebermans parti är ett av de mest populära i Israel, men att du är emot demokrati är kanske förståeligt.

Dina förslag till världsledare är inte helt fel, otroligt mycket bättre än dagens situation.

Hasse sa...

Hanevi, för en gångs skull har du rätt.
Fascism är ett av de fulaste ord jag vet.

Tyvärr vet jag också att fler och fler börjar betrakta fascism som rumsrent igen, och att fascistiska ledare plötsligt vinner väljare på okunskap, fördomar och rädsla.

Jag tycker inte bara fascism är ett fult ord, utan en ideologi som tillsammans med exempelvis religiös nationalism borde förpassats till historiens skräphög. Här är jag stolt över att vara oense med dig !!

haNavi heHadash sa...

Du får gärna definiera vad DU menar med fascism. Det har gamla meningar men jag antar du har några moderna varianter.

Geert Wilders varnar mot att Europa har samma inflöde med samma avsikter, som assyrierna och kopterna upplevde när de mötte muslimhorderna, det är ytterst påtagligt. Är man PK och inte ser det, vet man ingenting av vad som händer. Är du Obamatok också, som inte ser hur han åstadkommit den islamska vintern och hjälpt till att sprida islamismen i hela Nordafrika och Turkiet? Han har inte lyckats ett dugg hemma heller med nån trillion i skulder och kontinuerligt klättrande arbetslöshet.

haNavi heHadash sa...

Förklara den mest mikroskopiska anknytningen mellan fascism och Geert Wilders.

Tänk om han funnits när assyrier och kopter övervältrades av enorm mängder muslimer, precis som EU, om där hade funnits en stark ledare som kunde förklara för folk vad som höll på att hända.
Snart har vi fåraktiga västerlänningar i EU, samma erfarenhet som kopter och assyrier, båda kristna föregångare till muslimerna. förutom det att det i stort sett räcker att sitta still - muslimerna i Europa förökar sig mycket snabbare än västerlänningarna. resultatet ac både invandring och förökning ser du tydligt på
länk