28 augusti 2011

Libyens 'change'

Bilden visar ett prov på vad som kallas 'Libyan Desert Glass' eller Libysk meteorit-sten vars fantasieggande historia kan vara värd en stunds googlande.

Världens reservationslösa kärlek till de libyska rebellerna påminner starkt om amerikanarnas reservationslösa kärlek till Obama.
Obamas slagord i sin presidentvalskampanj var ’change’.
Rebellernas slagord är också ’change’.
Inte småslantar utan förändring.

Eftersom ingen i USA frågade vilken förändring Obama hade i sinnet, bara ’change’ rakt av, så fick de heller inte den förändring de hoppades på.
Det är väldigt behändigt att ropa på förändringar utan att precisera sej för då är man fri att hoppa på det tåg som verkar få flest passagerare och får på så vis en garanterad plats när kakan ska delas.

I Obamas fall körde tåget antingen på halvfart eller glömde stanna vid vissa stationer och massorna fick nöja sej med enbart kaksmulor.
Hur utfallet blir i Libyen vet vi först när vi har facit i hand.

Vad vi ser i Libyen just dessa timmar är verkligen förändringens vindar.
Dessa klaner, stammar och familjer som lyckats enas i kampen mot en gemensam förtryckare är värda all respekt.
Betydligt mindre respekt inger NATO som för sitt liv inte ville smutsa ner sina små fingrar utan inskränkte sej till att agera från ett bombsäkert fågelperspektiv.

Många frågar sej naturligtvis hur fortsättningen i Libyen kommer att se ut och en intervju med informationsministern i övergångsregeringen (TNC) gav en bild av ganska realistiska förväntningar som ingav förtroende och det är väl en början så bra som någon.

Jag har full förståelse för att när man nått sitt mål efter månader av skitigt krigande så är man inte speciellt finkänslig när det gäller bordskick och annat civiliserat uppträdande.
Vi såg efter att Gadhafis compound penetrerats av rebellerna hur de ’tog hand om’ drivor av tunga vapen som de sedan sprang hem för att experimentera med.
Man helt enkelt plundrade vilt och det var inte skinnjackor eller märkesjeans som bytte ägare utan livsfarliga vapen som de oftast inte hade en aning om hur de fungerade.
Detta är en orsak till oro, speciellt om det bryter ut småkrig mellan rivaliserande grupperingar spetsad med oerfarenhet och bristande utbildning i att handha dessa vapen.
Att göra vardagslivet säkert för den vanlige libyern är en uppgift som inte bör vänta.

Gadhafi då?
Bli inte förvånade om han kommer att bjuda på en överraskning eller två.
Hans tänkande och planerande ligger långt från västerländska tankemönster och trots surrealistiska framträdanden har ingen kunnat idiotförklara honom.
Han kanske inte var så pigg på det men var nog tvungen att till slut ändå inse att vad som hände var ofrånkomligt och han vidtog förmodligen lämpliga åtgärder för att rädda sitt skinn – och kanske lite till?

Sedan kan man ju roa sej med att dra ut vissa förlängningar av upprorstendenserna främst i den arabiska världen.
Ingen tror väl att det enbart kommer att handla om uppror mot arabiska diktatorer i framtiden.
Vad kommer att hända när massorna i Ryssland inser att de med gemensamma krafter faktiskt har en chans att få bort en hatad ledare.
Hur kommer Kina att handskas med samma problem?
Kommer de att använda sej av samma handbok som Bashar Assad använder sej av i Syrien?

Folkhaven vet nu att till syvende och sist så är det de som sitter inne med makten där makten inte redan demokratiserats.
Jag misstänker starkt att vissa diktatorer är aningens nervösa idag...

Att tro att Libyen ska bli en mönsterstat år 2012 är nog inte särskilt verklighetsförankrat men om de kunde få det bara lite bättre, lite säkrare och lite tryggare än vad de hitintills haft det så var det kanske ändå värt all svett, stank och dynga under den obarmhärtiga ökensolen.
Ett Libyskt 'change'.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ...

3 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Tidningarna har jobbat hårt på att inte tala om att många av rebellerna tycks vara terrorister från al Qaeda. De har stulit giftgas och biologiska krigsmedel från Ghaddafi och sålt till Hamas och Hisbollah för att användas mot you-know-who. Tidningarna har inte tyckt det har varit roligt att nämna att de "befriade" oljefattiga arabländerna håller på att svälta ihjäl , och att Egypten är helt bankrupt . Palestinerna har förresten inga pengar heller trots de enorma summor de tagit emot . De liksom avdunstar i Abbas händer. Att investera i att få dit fabriksbyar som genererar exportinkomster - vad är det? De är ju sedan några decennier vana att få vad de pekar på.

Anneli sa...

Ett litet problem vad gäller Libyens eventuella demokratisering är ju att en av de grupper som nu kallas rebellerna, ett positivt begrepp, i resten av världen går under beteckningen al-qaida, likaså har muslimska brödraskapet ett inflytande. Visst är det bra om det blir slut på klanfejder o annat genom att dessa tar över o sharia införs lika stenhårt som i Saudiarabien o Iran, men jag tror inte det är så Nato o Väst eller de intellektuella i Libyen o Egypten tänkt sig utvecklingen. En sak till brittiska elittrupper har "smutsat ner fingrarna" på marken utklädda till lokala förband.

Gita sa...

Harry och Anneli -
Att kalla rebellerna för en homogen grupp vore nog att ta i och förmodligen är många ute i andra ärenden än vad västvärlden tror.
Någonstans tycker jag dock (utan större förhoppningar) att de nu ska få tillfälle att visa vad de går för och vad de kan åstadkomma genom en öppen men vaksam attityd från omvärlden.
Förresten - vad annat kan vi göra?