06 april 2009

Lydstat


Är Israel det internationella samfundets lydstat?
Det verkar så.

Är Sverige det internationella samfundets lydstat?
Naturligtvis inte.

Var ligger skillnaden?
Båda länderna är suveräna nationalstater vars regeringar har som uppgift att värna om sina medborgares väl och ve.
Båda länderna har ett demokratiskt styressätt med fri press, yttrandefrihet och en massa andra friheter.

Den svenska regeringen ser som sin första plikt att tillgodose sina egna medborgares behov, inte norrmännens eller danskarnas, vilket också ses naturligt och riktigt av omvärlden.
Om den israeliska regeringen agerar utifrån samma kriterier anses det onaturligt och riktigt ordentligt galet.
Omvärlden förväntar sej att den israeliska regeringen först och främst ska värna om palestinierna och före allt annat se till att just deras önskningar blir uppfyllda.
Om så inte sker utlöser man hot om både det och detta och drevet är igång...
Israel har blivit det internationella samfundets lydstat.

Nu kommer naturligtvis förståsigpåarna ilande och hävdar med tordönsröst att ”Israel befinner sej ju i krig...” och eftersom krig är fult så anser de sej har en given rätt att torgföra sina synpunkter.

Det finns många länder som befinner sej i krig och som absolut inte förväntas påtaga sej rollen som lydstat – USA är ett exempel.
Därtill kan man lägga det faktum att krigstillståndet som råder här är frukten av en serie krig som angriparna av förståeliga skäl talar mycket tyst om.

Israel ska lyda, annars...

Det där ’annars...’ betyder lite olika beroende på vem som yttrar sej.
Per Gahrton tycker Israel ska bojkottas för de lyder ju inte honom.
Helle Klein tycker Israel ska pressas för de lyder ju inte henne heller.
Andreas Malm tycker att Israel ska kräla i stoftet för de gör ju inte som han säger.
Carl Bildt – egentligen vet jag inte riktigt vad han tycker mer än att, naturligtvis, Israel ska lyda.

Lyd Israel, lyd.

Jag leker ibland med tanken att TT skulle stötta Israel i sin självklara uppgift att tillgodose behoven för sina medborgare.
Detta är ju ett krav på varje regering i varje fritt land.
Denna tankelek får alltid ett abrupt slut när verkligheten tränger sej på och TT’s propaganda med tsunamins hastighet sköljer över landet.
Deras kallsupar sväljs av intet ont anande mediakonsumenter och resultatet ser vi i dag.
Ett land som sålt sin själ till högstbjudande liksom Helle Klein sålde sin prästsjäl för att kunna glufsa i sej från kapitalets köttgrytor.

Israel lyd – eller...

Lyd och ge palestinierna vad palestinierna begär.
Olmert och Livni gav palestinierna vad de begärde, hela tiden mer och mer, vilket resulterade i att de idag står nakna och tomhänta.

Netanyahu och Lieberman har förstått var deras lojalitet bör ligga och tänker först och främst se till sina egna medborgares behov – precis som den svenska regeringen förväntas göra.
Inget konstigt med det.
Det konstiga är att vad som är rätt för Sverige är inte rätt för Israel
- men vad bryr sej ett drev om vad som är rätt?

, , , , , , , , , , , , , , , , , ...

BLOGGPÄRLOR
Rabnor tycker o tänker: Yttrandefrihet och böter
Hellströms okultiverade tanketrädgård: Upprepade dumheter om arabvärlden och palestinierna

24 kommentarer:

Joe sa...

Nu tycker jag nästan du drar på Isarel stora offerkoftan lite väl mycket. Inte ens Per Garthon, och ännu mindre någon av av de andra har ju åsikter på vad Isarel gör innanför sina internationellt accepterade gränser. Även om Isarel anser man borde ha rätt att utvidga sitt territorium några kilometer till så kan du väl inte förneka att det är vad Isarel gör utanför gröna linjen som ständigt kritiseras.
Sverige skulle definitivt få det lite "svettigt" i FN etc..om man började bygga bistadsområden, vägar etc.. inne i Norge eller Finland.
Nu vet jag ju att du tycker jag är en naiv idealist. Men får man ställa frågan, är makten över dessa extra kvardratkilometer värt allt denna kritik, isolering, problem, inre förfall, dödande ? Isarel skulle klara sig utmärkt inom 1967 års gräns, palestininerna skulle däremot slutligen tvingas upp till bevis utan nåt att skylla på.

Gita sa...

Hallå där, Joe –

Kul att någon fortfarande tittar in på ”Gilboan” trots att bloggen verkligen går på sparlåga.

Vad jag syftade på den här gången var ju Israels nya regering och de dödsstötar den fått av världssamfundet innan den ens börjat regera.
Länder och folk försöker lägga de ’rätta’ orden i ministrarnas munnar och om så inte sker – spolning.

På de avsnitt där Israel har internationellt accepterade gränser är det ju i stort sett lugnt.
’Gröna linjen’ är naturligtvis ingen gräns för då hade det varit lugnt där också. Förhoppningsvis...
Vad som finns på andra sidan gröna linjen är ju vad vi i dagligt tal kallar Västbanken och det landområdet kan du inte jämföra med varken Norge eller Finland.
Senast Västbanken tillhörde någon var när Jordanien ockuperade området och efter kriget 1967 var de inte längre intresserade.
Nu pågår förhandlingar - mer eller mindre – om vem som ska ha vad av detta område.
Israel är inte intresserade av några kilometer hit eller dit utan av fred.
Tills denna fred infinner sej var de tvingade av grymma omständigheter att skydda befolkningen med en skyddsbarriär som placerades där den avsedda effekten var störst.

Har du tänkt på att Västbanken aldrig tillhört palestinierna och inte gör det nu heller.
Där bor många palestinier och det kan anses rimligt att de kommer att fortsätta att bo på Västbanken men inte utan fred.
”Two states for two people living side by side in peace”.
Varför glömmer man alltid sista delen av den meningen – side by side in peace.
Inte ens den trivialaste av triviala saker har palestinierna bidragit med för att förverkliga denna fred – nämligen att skrota den statliga hatpropagandan som ständigt fostrar nya hatande generationer och betalas av bl.a. ett EU som blundar med båda ögonen.

Det här blev visst lite långt men det ena ger lätt det andra.

Joe sa...

Hej i flyttstöket

Joda jag vet alla de Isareliska argumenten för att gröna linjen inte är relevant, men utan den hamnar man ju i ett träsk där palestininerna också hävdar att 48-års gräns eller inget Israel överhuvudtaget är relevant. osv.. osv..
Och du vet redan att jag inte håller med att barriären skulle ligga där den är effektiv, då kunde ju palsetininerna fått behålla sitt cancersjukhus etc.. för att inte tala om alla Israeler som dött pga våldsdåd från de palestinska områden som Isarel ringade in.
Det är tydligt att Israel kan tänka sig att offra både Isareliska och Palestinska liv för att få mera land på "sin" sida.

Nu förstod jag dock hur du menade med politiken. Fast jag skulle återigen vilja hävda att om du läser både internationell eller svensk) pres så sågar man Jacob Zumas kommande regim i Sydafrika, Obamas minsta viftning på ögonbrynen analyseras av "experter", FPÖ-regeringen i Österike och Berlusconi-regimen i Italien sågades med fotknölarna innan någon av dem tillträtt osv.. Isarel har valt en kontroversiell regering med troligtvis en korrumperad clown som precis som Zuma och Berlusconi kommer försöka utnyttja sin makt för att slippa lagens långa arm. Då är det väl bra att Isarels inrikespolitik analyseras precis som vilket annat land som helst. Ser inte riktigt varför det skulle vara mer synd om Isarel i detta. Naivt ?

Erik Hammarström sa...

Hej, det var länge sen. hoppas allt är väl:)

På vilka grunder hävdar du att Israel är det internationella samfundets lydstat?

Israel är väl inte direkt kända för att lyda internationella påbud?

Sverige-jämförelsen är intressant.
skillnaden mellan det internationella samfundets inställning till israel bygger väl rimligtvis på att israel bryter mot vad som av många kallas folkrätt och mänskliga rättigheter?

Vad jag vet bryter inte Sverige mot dessa idéer om internationell rätt?


Israel har bara skyldighet att uppfylla palestinska önskemål så länge de förvägrar dom rätten till en egen stat, eller?

min idé iallafall :)

Rachel sa...

Intressant att läsan dina och Joe´s samtal. Stort plus för att ni båda håller en ärlig och respektfull ton.
Men jag undrar också varför du är så rädd att skärskåda Isarel, det är ju verkligen ingen brist på hatpropaganda och kritik mot palestininerna heller. Joe står ju för krav gentemot båda sidor, är inte det nödvändigt om man skall komma vidare till nån slags fred?
Håller speciellt med om att palestininerna måste tvingas ta ansvar för sig själva, men då måste man ju våga tala klarspråk om alla Isarels avspärrningar som inte har med säkerhet att göra etc.. (och det verkar ju tyvärr vara rätt många).
Tror du inte det vore konstruktivare om alla debattörer faktiskt vågade kritisera både Isarel, Hamas, PLO. Har inte alla dessa snart förbrukat sin trovärdighet ?

Gita sa...

Hej Joe, Erik och Rachel -

P.g.a. akut tidsbrist hinner jag inte kommentera era inlägg även om det kliar i tangentbordet.
Känner ni för att kommentera varandra klickar jag gärna på publiceringsknappen när jag har vägarna förbi datorn.
Vi hörs i ett lugnare läge.

Joe sa...

Ta det coolt, det är ju helg. Vi hörs !!

Happy Pesach !

Harry Harrysson sa...

Israel ÄR ett komplicerat problem, det är därför det är så viktigt att alla sidor kommer fram.

Jag vet inte hur den nya regeringen kommer att arta sig om ett år, men Kadima gjorde väl alla tänkbara fel. De misslyckades i två krig, de förhandlade med palestinaaraberna som om de var den svaga sidan, inte den starka. Förhandlingarna gick enbart ut på hur mycket Abbas skulle få från Israel, och faktiskt - varför talas det inte ett skvatt om att Abbas följer Fatahs Regler notoriskt och har inget tryck på sej att ändra det? Dessa stadgar tillåter inget Israel och som du kan läsa i alla hans skolböcker kallas alla stora städer i Israel "palestinska". Läs stadgarna här. Abbas har skrivit under "Vägkartan" som heter så eftersom man måste ta sakerna i ordning, först introduktion,sen punkt ett och så vidare - som Lieberman trycker på. Olmert, som startade sin regering med att tala om att han var så trött så trött och inte hade lust att slåss för Israel, satt också och nickade i Annapolis, och tyckte att man skulle börja i slutet av Vägplanen, med de goodies som Abbas skulle få när han uppfyllt alla villkoren. Introduktionen till vägplanen säger att man inte kommer längre förrän all arabisk hatpropaganda har helt upphört,punkt, slut. Den har ökat sedan Annapolis. Varför vägspärrar behövs kan du se här, lite statistik du aldrig någonin ser i svenska media.

Israel har blivit mer påhoppad än något annat land av FN, för att inte tala om deras "mänskliga rättigheter" - som är helt ointresserat av vad andra än Israel gör. Men - nästan allt FN säger är enbart rekommendationer, de som är mera måste explicit sägas ske under Kapitel 7. Israel följer de rekommendationer som har någon som helt logik, som t.ex. §242/338, som talar om att Israel ska dra sig tillbaka från land - ej ALLT land! - mot att de får SÄKRA GRÄNSER. De gjorde ett försök med att dra sig tillbaka från Gaza, och vi såg att DET experimentet får inte göras med Västbanken, för då går det åt skogen!

Vad mer? Västbanken har odefinierad statlig ägare sedan England lämnade, Jordaniens illegala ockupation av området 1948 accepterades ingalunda av världssamfundet, endast av England och Pakistan, vad gäller dess ockupation av Jerusalem accepterades detta enbart av Pakistan.

Jag har ingen aning om vad Rachel menar med hatpropaganda från den israeliska regeringen gentemot palestinaaraber. Att de har konstaterat helt lättlästa fakta som att inte en enda arabisk knessetledamot arbetar för fred med omgivningen men att de har spionerat på Israel, de hejar på terroristorganisationer som Hamas - det är ju hur det är! En av dessa arabiska knessetledamöter var och uppviglade araberna i Akko när det var bråk där senast.

Nog därom. Glad Pesach!

Dag Selander sa...

Det konstiga är att vad som är rätt för Sverige är inte rätt för Israel - men vad bryr sej ett drev om vad som är rätt?

Kort undran off side ovanstående debattörer...

Israel och Sverige är - som du Gita säjer - självständiga demokratiska stater. Det är väl kanske den enda formella likheten.

Israel lever med dagligt hot om utplåning. Det hotet består av många olika komponenter. Men hotet om utplåning av den judiska staten torde vara allom bekant. PLO/Fatah och Hisbollah har i sina fördrag texter om utplånande av judafolket och staten Israel.

Arabstaterna har aldrig tagit ansvar för sina arabiska transjordanska palestinaaraber. Det har FN, UNRWA, Sverige, EU och Israel gjort.

Vänsterns och islams lösning går hand i hand med det politiskt korrekta Världssamfundet. Israel ska utplånas. Varför denna enhet mellan vänstern - och högern - och islam? Varför är FN hantlangare åt IOC och ett antal diktaturer inför Durban II om drygt en vecka?

Gita, dina rader om Lydstat är sannerligen relevant.

Joe sa...

Hej Harry, det är en bra inledning att säg att alla sidor måste komma fram, grattis. Men varför skriver du sen inte ett pip om Isarels övergrepp mot palestininer på din lista, kollade mycket slarvigt på FN´s weekly report och såg över 60 skakade och dödade palestininer på västbanken sen i Mars, varav många barn ? Hade inte din lista blivit mer relevant om de tog upp båda sidors förluster ?
Det är säkert inte svårt hitta nån palestininer som precis som du gör en lista på deras förluster men utelämnar israeliska offer. Vad blir till slut skillnaden ? Är det inte denna ständiga ensidighet, tävlan vem som är mest offer, ständiga referenser till historiska oförätter som skall vedergällas som gör att världen till slut tröttnar på både Isarel, PLO och Hamas. You play, we pay..
Att vänstern blev Isarelkritisk efter -68 är känt, men de senaste 10 åren upplever jag att även Isarel tappar stöd inom högerkretsar som hellre säger sig vara kritiska till "båda parter". I Sverige tappar Isarel i stöd inom både borgeliga partier och evangelikala kyrkor, exempelvis Diakonia som domineras av Kd/Fp liknar mer och mer Svenska Kyrkan (som är mer tydlig vänster)i sina ställningstaganden.
Gita brukar säga att jag är naiv, men jag tror det är dags för båda sidor att släppa drömmarna om att knapra åt sig mera land. Israel har naturligtvis inga militära problem att sätta gränserna var de vill, men då kommer man nog inte få nån internationell acceptans och dessutom ta emot flyktingarna. Ett Palestinskt land inom gröna linjen skulle göra det svårt för palestininerna att påstå att de inte kunde ta emot flyktingarna på sin sida.
Dag, visst lever Isarel med hot om utplåning från Íran etc.. har dock aldrig hört nån svensk/europeisk etablerad politiker tala ett dugg för Isarels utplåning (egen fantasi ??). Och om säkerheten var det enda skälet för ockupationen skulle man väl knappast hjälpt Arafat krossa den palestinska (kristna) ickevåldsrörelsen på 80-talet, stött Hamas tidiga etablering, förstöra livet för de palestininer som vill ha fred. Tittar man statistiskt på läget så är det ju palestininerna som utplånas i praktiken. Men återigen, min inledande fråga var ensidigheten, tjänar den sitt syfte för någon av sidorna ?

Harry Harrysson sa...

Joe,

Ge mej gärna referensen till denna "FN-lista" - med alla detaljer, där det är bevisat att Israels soldater har begått "övergrepp". Inte att stenkastande eller molotovkastande araber har attackerat soldater och civila, eller att terrorister har använt sina barn och familjer som mänskliga sköldar. Som jag visade i min lista är där dagliga attacker mot judar på Västbanken, och självfallet måste förövarna gripas. Det är ingalunda "övergrepp" även när våld krävs.

Efter flera generationers radio- och TVprogram i de palestinska områdena om skönheten hos barn-shaheeds som Arafat ofta tog upp - se t.ex. här, gå gärna till http://www.pmw.org.il/ och klicka överst på TV-video library, så får du en liten uppfattning om den massiva propagandan som till och med får de arabiska mödrarna att se något gott i att deras barn begår självmord bara en jude också stryker med - de har helt förlorat självbevarelsedriften!

Om vi säjer att Netanyahu lyckas tvinga Abbas (eller efterföljare) att upphöra med denna meningslösa hatpropagande, samtidigt som han tvingar Abbas att revidera Fatahs Stadgar - tror du inte det hade varit bra för alla människor där, utom för terroristerna?

Gita sa...

Hej Joe –

En snabbis.
En genomgående tanke i dina kommentarer är att visst kan man läsa lusen av Hamas och co. men då måste man samtidigt läsa lika många löss av Israel.
Min lilla undring går ut på om det inte skulle kunna vara möjligt för en enda liten oansenlig blogg att nöja sej med att puffa för Israel.
Det finns ju miljoner (nåja...) bloggare, artikelskribenter, insändarskribenter, debattörer, författare, politiker m.fl. som tillåts att enbart puffa för palestiniernas sak.
Fler och fler tar dessutom vara på dagens samhällsklimat och puffar så dammet yr just för Hamas och andra små läckra terrorgruppers rätt att terrorisera.
Bara en enda liten oansenlig blogg...
Vad säger du Joe?
Tror du Jinge skulle ställa upp på att i varannat blogginlägg tala sej varm för Israels rättigheter i en superfientlig omgivning?

Tack för din coola hälsning!

Joe sa...

Självklart Harry, rapporterna kommer varje vecka på UNOCHA´s hemsida http://www.ochaopt.org/ (och som jag sa, att jag just nu inte brydde mig om att klicka in på varje rapport var inte nån politisk markering utan bara att jag hade bråttom).Samtidigt så tycker jag du delvis bekräftar min poäng, det känns precis som du gör samma sak som palestinska debattörer som inte ens reflekterar över offren på den Isareliska sidan.
Är detta ensidiga fokuserande på bara den egna sidans lidande verkligen smart, oavsett vilken sida ni väljer att stödja ?

Joe sa...

Hej Gita, hoppas det går bra i stöket, har själv röjt och städat en massa under helgen. Vårsolen ger liksom lite inspiration att göra fint (och hu, det behövdes).
Du sammanfattar bra vad jag säger, jag tycker båda sidor begår övergrepp och sätter krokben för en fredlig lösning hela tiden och att så länge världssamfundet betalar för eländet borde vi kritisera och ställa tuffa krav på båda sidor.

Du ställer en bra fråga jag nog behöver fundera lite på. Låt mig bara gå tillbaka till starten på denna tråd, jag tyckte du förbisåg att Isarel (enligt mig) inte alls särbehandlades i den frågan du tog upp, Isarel är inte mer "lydstat" än Italien, Österike när de valde knäppa politiker, eller Sverige om vi började ockupera och bryta folkrätten, mänskliga rättigheter. Och där tycker jag mina argument fortfarande håller.

När det gäller frågan om att tillåtas vara ensidig så sätter du mig lite på pottan (Typ Harrys eller Jinges bloggar som bara blir för de "troende" på egna sidan, men informationsvärdet blir ju noll). Jag tänker envisas med att det är okonstruktivt, och om man inte är tydlig med att man gör partinlagor så är der fel. Men jag får nog ge mig på frågan om jag inte vill att de skall få hålla på, jag vill ju ha kvar rätten att driva min linje, en poäng till dig ;-)

PS! Jinge är dessutom så förutsägbar att jag inte ens bryr mig att läsa den

Harry Harrysson sa...

Joe-

Jag ska inte släta över med att "alla vet hur FN kontinuerligt har attackerat Israel" men, tja, jag läste början av den senaste reporten på sajten du nämnde, och vet att OCHA och TT har ungefär samma agenda. Jämför med vad som VERKLIGEN hände på http://israelisverige.no-ip.info/blog/

Judarna firade Solfesten som de gör vart 28-e år på land de köpte för flera generationer sedan, när araberna attackerade - inte ett ord om det hos FN-rapporten, utan de drar enbart fram judehat där, med detaljer som ingen kan kontrollera.

Följ med www.unwatch.org några år så får du en perfekt känsla för vad som gäller. Arabernas uppfattning passar helt in i vad de lär sej i hatorgierna i sin tv och det passar perfekt in i Fatahs stadgar. Oerhört egendomligt huh.

Som jag sa - varför inte satsa på att Abbas SKA upphöra med den meningslösa hatpropagandan, att han SKA totalt revidera Fatahs stadgar innan han får en enda krona i bidrag? Tror du verkligen att det vore så dåligt?
Som du vet är nödhjälpen till palestinaaraberna direkt korrelerad till deras terroristaktiviteter - mer pengar betyder att de inte behöver göra nåt hederligt arbete utan kan mörda judar, se den vetenskapliga analysen här

Joe sa...

Men Harry, ursäkta, men om vi byter ut lite ord skulle du ju lika gärna kunna vara en palestinska propagandist. De hävdar ju också att FN och Media ständigt är Pro-Isareliska (FN står bara och tittar på, Media skriver om alla Isareler som dödas men inte om oss etc.....). Du och Jinge m.fl. kanske skulle kunna köra en studecirkel ihop, "Blogga ensdidigt om mellanöstern, samma budskap, olika vinklar" ;-)

Sen kanske du missar den poäng jag hela tiden drivit (Gita verkar förstå bättre). Jag är inte det minsta emot att ställa krav på Abbas korrumperade styre, Jag skulle gärna se hela Hamasledningen i fängelse, Jag tycker inte palestininerna skall leva på bidrag tvärtom borde de få kravet att just försörja sig själva. MEN, det har aldrig funkat att ställa krav på bara en sida. Jag kan förstå att palestininerna struntar i vägkartan så länge Isarel gör det, Jag tror det blir svårt att driva att palestininerna borde straffa sina krigsförbrytare så länge Isarels inte straffas (utom i vissa undantagsfall). Så länge Isarel håller palestininerna instängda och sabbar alla möjligheter att bygga en fungerande ekonomi så har de en perfekt ursäkt att inte göra nåt själva (och de som vill göra nåt ger upp).
Så jag är egentligen tillbaka i min grundläggande poäng, så länge Palestininer och Isareler sitter och tycker synd om sig själva, och skäller på alla som säger att människor på den andra sidan också lider, så kommer man fortsätta i evighet. Och det har inte jag lust att betala för.

Harry Harrysson sa...

Joe -

Kan du inte skilja mellan blabbet, fullt av hat, hos Djinn-ge med det jag skriver, där jag hela tiden försöker ange länkar så nära källan som möjligt och mycket rättare kan det inte bli utan att själv vara närvarande, så är det inte mycket att tala om.

Men svara gärna på frågan: vad tror du hade hänt om Abbas hade följt vad han skrivit under och stoppat hatpropagandan, därefter eliminerat Fatahs stadgar som förbjuder Israels existens? Du vägrar skriva något om det. Inget sånt finns från den israeliska sidan. Ser du inte eller vill du inte se av dunkla skäl?

Joe sa...

Hej Harry, jag tror mitt svar till dig kommit bort, där jag delvis besvarade dina frågor, vet inte om det var jag som tryckte fel någonstans eller om Gita inte hunnit lägga upp det (Fick du nåt Gita ?, eller var det jag som missade att skicka ?).
Men, tyvärr är det nog så att jag upplever Jinge och dig ungefär lika sakliga. Båda är helt oförmögna att se att det finns oskyldiga på båda sidor som lider, båda framför de fakta som passar den egna bilden men inte annat, ni båda har säkerligen en fanclub av vänner som tycker ni är jättekorrekta och sakliga båda två. Jag känner inte Jinge men skulle inte bli förvånad om han i sin tur också skulle kalla din blogg "hatfyllt blabbel" till skillnad från hans "sakliga"..osv..

Och vad var nu detta med "dunkla skäl", vågade du inte dra till med antisemit på en gång ? Jinge eller Andreas Malm är ju inte blyga att kalla de som inte tycker Isareler ska få dödas för Islamofober.

Tyvärr Harry, jag blir mer och mer övertygad att du och Jinge och era gelikar istället ökar hatet i dessa frågor. Varför låtsas som bara en sida drabbas och att den aandra bara består av samvetslösa terrorister.

Om man driver en klart ensidig linje blir det fånigt att låtsas som det är nåt annat.
Då kan jag respektera Gita som diskuterar rätten att öppet driva en linje.

Harry Harrysson sa...

Joe,

På något sätt känner jag viss ärlighet bakom dej, så jag vill försöka förstå dej.

Den enda likhet mellan mej och Jinge är att vi båda är sjukpensionärer (han hjärtat, jag diabetes), men - tror du på ont och gott???

Var får du din information ifrån?

Anser du att det man lär sej om palestinaarabisk propaganda från t.ex. PMW är bra eller dålig, kan du hitta motsvarande om den israeliska sidan?

Jo, jag har klickat på rutan för att maila mej när något kommer till Gitas kommentarer, så jag har fått två från dej. Jag HATAR INTE palestinier!!! På min blogg har jag skrivit oändliga rader om hur de skuille kunna få det bättre! Du kan knappast anse att dessa absolut enorma summor som har försvunnit i Arafats och Abbas fickor, har givit något intressant resultat!

Jag är naturvetare (3 års forskarstudier på CERN i Genève) och ser saker från faktasidan. Jag har varit en hel del i Israel, mest på 70-80-talen, men även senare och följer med. Jag har rest i muslimska länder, Iran, Afghanistan, Pakistan, Indonesien och mest Malaysia) och sett verkligheten där.

Har du väl i medvetandet vad som hände när alla judar lämnade Gaza för snart 4 år sen? De var drygt en halv procent av befolkningen, de gav jobb till ett stort antal araber, amerikanska judar och Bill Gates köpte 90% av deras växthus och gav till araberna så de skulle kunna fortsätta livnära sig, exportvägarna var öppna för produkterna, Du vet vad som hände - de slog isönder de flesta växthusen, industribyn, det kom aldrig till löftena att ställa iordning flygplatsen, hamnen som Israel lovat. De började bomba exportvägarna för produkterna. 10000 raketer/granater föll över civila i Israel före kriget, ca 180 efter. Vems fel var det?

Redan 1967.när Israel tvingades ockupera Judéen/Samarien - vet du vad som hände? Annars läs på min blogg, http://israelisverige.no-ip.info/blog/?page_id=528

Har du läst om tiden innan Israel tvingades börja bygga upp sin terroristbarriär, den massiva floden av arabiska självmordsbombare?

Jag utgår från att du vet vad San Remoavtalet 1920 sa.

Vägkartan säger vad den säger, att det är en väg och inledningen måste tas först - ett absolut upphörande av hatpropagandan. Så småningom kan man börja diskutera sånt som judiska byar och arabiska byar. Du vet nog historien lika bra som jag - jag är inte historiker. England fick Mandatet Palestina som skulle bli det Judiska Hemlandet - utan att slänga ut nån som redan bodde där. Ett par år senare gav England bort 80% som blev Jordanien där inga judar fick bo. Lite senare fick Jordanien engelska soldater och vapen för att slänga ut judarna, medan engländarne åkte hem. Så i 19 år fick judarna inte heller bo på Västbanken och i sin huvudstad Jerusalem (som aldrig någonsin varit arabisk huvudstad). Men det finns absolut ingenting annat som säger att judar inte får bo i sina gamla områden Judéen/Samarien!

Ändå är de inte så många, jag räknade efter för ett tag sen och fick det till ca 7%, jämfört med ca 20% araber i Israel. De ger jobb till en mängd araber där.

Visst är verkligheten komplicerad, och blir inte mycket enklare av det faktum att Israel har en mycket stark vänsterpress som sågar kontinuerligt på grenen de sitter på! Det fenomenet har jag aldrig fattat, liksom fenomenet själv-hatande judar.

Inte för att jag tror det hjälper för att du ska förstå bättre. Men fråga gärna om specifika detaljer.

Joe sa...

OK, Harry, tack för presentationen, jag sa absolut inte att du var okunnig eller ointelligent, jag sa att du var ensidig i dessa frågor.

Jag har också varit ensidig, jag är tillockmed rätt bra på speciellt den isareliska argumentationen efter många år inom borgerlig ungdomspolitik, med seminarier, resor, möten etc.. I de flesta fall fick vi höra en mycket positiv bild (och idag skulle jag säga delvis naiv) om den Israliska sidan.
Har kvar ett stort politiskt intresse och mina vänner i politiken, men mitt arbete (icke svensk företag inom försvarsteknologi) gör att större politiska utspel om internationell säkerhetspolitik inte skulle framkalla jubel på jobbet ;-).
Så det är lite elakt att kritisera dig och Gita, eller för den delen Jinge då jag inte ens driver nån egen blogg eller gör utspel etc..).

Men tittar exempelvis in på Gilboan där man ofta kan ha en kul dialog med folk som tycker helt annorlunda.

Men man kan också säga att jag delar den lite nya analys som även finns i borgerligheten i Isarel/Palestinafrågan.

Jag har inga problem med de åtgärder Isarel gör för sin säkerhet, problemet är allt man gör som INTE har med säkerhet att göra.
Isarel får självklart bygga murar/stängsel, men inte lägga dem var som helst. (nuvarande placering kostar ju fler liv än den räddar och hindrar dessutom en seriös fredslösning)
Självklart är det ingen baggis flytta massa bosättare, men det förklarar inte varför man bygger ut på ockuperad mark och dessutom på privat palestinskt land (Israels syn på privat äganderätt liknar mer ett socialistland).
Jag är emot att palestininerna lever på bistånd, men skall man stoppa det måste Israel sluta obstruera den palestinska ekonomin.
Du säger att Israels bosättningar ger jobb till palestininer, men de tar ju fler jobb är de ger osv...
Det är precis som debatten jag hade med Gita om att Isarel ger sjukvård till palestiner, det vore ju ädelt om man inte samtidigt obstruerade den palestinkska sjukvården.
Ekonomisk kris och förnedring har alltid varit perfekt grogund för extremister, Israel göder ju extremisterna hela tiden.

Under första intifadan så slog Isarel till stenhårt mot de palestiner som arbetade med ickevåldmetoder, vilka signaler sände det ut ?

Jag skulle fortfarande betrakta mig som Isarelvän, men tror inte längre man kommer någonvart med att bara ställa krav på ena sidan.

Därav, återigen min fråga om ensidighet egentligen inte är extremt kontraproduktiv för båda sidor.

Harry Harrysson sa...

Joe -

Självklart är jag ensidig - jag är inte TT med deras resurser! Mycket av jag skriver på bloggen är just när jag ser saker i svenska media om Israel som är helt sneda och bara berättar halva sanningen när de inte gör som Bitte i SvD och hittar helt anonyma privata arabgubbar ets. som uttrycker hennes egna åsikter, och det hela är omöjligt att kontrollera. Dick Haas, http://www.dickhaas.com/ är tämligen urnsinnig på hennes inkompetens och medvetna förvrängning av verkligheten - han är gammal DN-journalist som fick nog av lögnerna.

När vi hade tennisbråket i Malmö var det många som i israelisk TV berättade om den antisemitiska vinklingen i Sverige, bl.a. förre israeliske ambassören till Sverige - fråga Gita. Jag har ett antal gånger direkt påvisat hur TT förvrider verkligheten på min blogg. Både verkligheten och de utländska nyhetsblänkare de refererar till. http://tt-kritik.blogspot.com/ har samlat mycket, även om den inte är så aktiv längre. TT kan välja mellan flera nyhetsbyråer men oftast blir det AFP vad gäller Mellanöstern som är mest anti-israeliskt och nästan enbart har arabiska reporters.

Så - jag gör vad jag anser är rätt och motarbetar definitivt inte försök hos palestinaaraberna att förbättra sin sitution - tvärtom lyfter jag fram möjligheterna.

Alexander den store sa...

Hej igen !

Jag tänker på dig och dina vänner i fina Israel, när jag såg detta, men du kanske redan har hört det ?

Wed Apr 22, 4:17 pm ET

WASHINGTON (Reuters) – Secretary of State Hillary Clinton said on Wednesday the United States would not deal with or fund a Palestinian government that includes Hamas unless the Palestinians meet three international conditions.

"We will not deal with nor in any way fund a Palestinian government that includes Hamas unless and until Hamas has renounced violence, recognized Israel and agrees to follow the previous obligations of the Palestinian Authority," Clinton told the House of Representatives Foreign Affairs committee.

Alexander den stores : komm

Hon är nog inte så dum i alla fall
Visst ja hon är ju från Chicago/Illinos
Heja Hillary , Heja Chicago och hela Israel !

Gita sa...

Heja på dej själv, Alexander den store -

Antingen du tror det eller inte så satt jag ungefär en timma innan jag upptäckte din kommentar och läste just vad Hillary Clinton sagt.
Nu är det bara att hoppas att hon står stadigt med fötterna i myllan.

Merlin sa...

Visst är det riktigt att Israel har blivit en lydstat som hela världen försöker tvinga sig på.
I normala fall skulle det kallas våldtäkt eller mobbing. Världsamfundet läger sig i sådant som de inte har med att göra. Vilken annan demokratisk stat som befinner sig under konstanta attacker från grannarna håller man på och jävlas så här med?

Låt Israel vara ifred och sköta sig själva!

Hur kan det komma sig att när nästan en miljon människor slaktades i Rwanda (bara ett av många exempel, senast Sri Lanka) sades inte mycket? Om en enda s k palestinier dör däremot hörs genast krav på Israel att de skall dras inför internationella domstolar och upphöra med sin existens? De ständiga övergreppen i arabvärlden mot den egna befolkningen tystas dock ner.

Det skall bli mycket intressant att se den dag när världssamfundet får sitt rättmätiga straff för sina orättfärdiga fördömande av Israel.