23 augusti 2013

Dåligt humör i gränsland
Det viner om öronen för de skjuter på mej men det är väl OK antar jag.
Är man så dum så man bor i Israel så får man så klart skylla sej själv.
Kruxet är att vi inte har fått välja våra grannar och i vårt fall är det av viss betydelse.

Vad är det de brukar säga när de inte vill säga rent ut att vi får skylla oss själva – "äsch, det var ju bara en liten hemmagjord raket" – eller nå't.
Idag var det inte hemmagjorda raketer som plötsligt skrämde slag på befolkningen i norr, det var rejäla Katyushas.
Nåja, i ärlighetens namn så var det nog sirenerna som ljöd over nejden som var mest skrämmande för människorna i norr har varit med förr.

Sirenerna påminner alla om hur labilt läget egentligen är och hur vass eggen är mellan ett lugn och krig.
Jag pratar inte om fred för ingen vill ha någon riktig fred med oss men det har varit ett acceptabelt lugn vid norra gränsen nu under några år.

Man säger som man brukar säga, att det var en isolerad incident, men jag frågar mej om man ska låtsas som om det regnar när isolerade incidenter är förenade med livsfara?
Får man en Katyusha i huvudet så finns man inte mer så det handlar helt enkelt om att inte befinna sej vid nedslagsplatsen.
Eftersom man inte känner till var nästa nedslagsplats är och vid vilken tidpunkt raketen kan tänkas anlända så uppstår vissa problem.

Ingen dog idag och ingen blev heller skadad, bara lite själsliga sår som trist nog är mycket mer svårläkta än kroppsliga sår.
En bil fick lacken rispad av splitter men sådant händer ju dagligen när araber idkar prickskytte med stenbumlingar mot israeliska bilar.
Visste ni inte det?
Klart att ni inte visste för sådant rapporteras inte – det är lika naturligt som inkommande raketer lite nu och då.

En raket utlöste sirenerna i Eilat för någon vecka sedan och granater från Syrien har hamnat på vår sida om gränsen ett antal gånger.
Idag skickades 3-4 Katyushas iväg från Libanon till Israel som 'bara' gav själsliga sår och vissa skador på egendom.

Gnäller jag?
Kanske gnäller jag men jag gillar inte att en stor del av Mellanösterns befolkning ska ha generell immunitet mot kritik vad de än hittar på samtidigt som israelerna får hela det samlade världssamfundet över sej när de bygger hus...
Om ni inte kände till det så är det inte förenat med livsfara att bygga hus jämfört med att vara mottagare av djävulska raketer.
Proportionerna blir ganska galna men vad gör det när man kan ge israelerna ett tjuvnyp med samma domedagssröst som när man rapporterar om massakrerna i Syrien.
"Israelerna bygger hus minsann... javisst ja, 100.000 har visst mördats i Syrien också."

Som ni märker kan jag inte låta bli att dra in Syrien när jag ändå håller till uppe i norr.
Hemskt, hemskare, hemskast – svårt att stava...
Bilderna som visats de senaste dagarna är definitivt av den hemskaste sorten och de som orsakat dessa människors långsamma tortyr mot döden, kippande efter syre för att slutligen ge upp – de har onekligen en hel del på sina samveten.
Vilka de än är?!
Ingen vet för i Syrien är det sällan du träffar på någon 'good guy' i dessa dagar.
Alla hatar alla och de jobbar hårt på att överträffa varandra i grymhet.

Av en händelse(?) är ett team från FN på plats i Syrien för att försöka få klarhet i tidigare anklagelser om giftgasattacker på civilbefolkningen.
Nu har Assad sin chans.
Låter han dessa FN-inspektörer utforska vad som utforskas kan om attacken som dödade minst 1.300 människor en tidig morgon så har han en rimlig chans att bli tagen på allvar - under förutsättning då att inspektörerna frikänner honom.
Hindrar han dem att göra sitt jobb, även om deras mandat inte innefattar senaste attacken, så är väl det ett tecken så gott som något på att Assad sitter inne med vissa frågetecken som borde rätas ut.

Det blev visst lite rörigt det här men det är svårt att koncentrera sej på en specifik händelse när de flesta av landets gränser står i brand.
Det enda vi har idag är en häftig solnedgång och vad nattens mörker gömmer vet vi först i morgon bitti.


Morgonen efter.
Så i alla fall... Israel visade lite humör.
En bomb på ett visst ställe vid en viss tidpunkt men ingen människa skadad.

Några timmar senare detonerade ytterligare två bomber inte långt därifrån.
Bombmännen där var några av deras egna och minst 27 människor dog och 358 skadade.

Det är skillnad på hur man visar sitt dåliga humör.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ...

4 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

IDF gör väldigt lite, andra gubbar menar att de skulle ha gett tillbaka väldigt hårt länk och samma gäller förstås de enstaka raketer som droppar in från Gaza och Sinai - att bara låtsas som om det regnade gör endast gott för terroristerna. Om IDF hade gjort något seriöst hade det haft den ytterligare fördelen att obama kunde få blodstörtning.

Men han är ju också desperat att Iran ska kunna ställa upp raketer i Juda Berg med översikt över hela Israels hjärna.

Du får se till att du har kort väg till skyddsrum och utnyttja det - annars kan du plötsligt ångra slöheten. De till att de har gott kaffe där.

Anonym sa...

Jag tillbringade rätt så många år i Kiryat Shmona samt ofta i Metula, så jag vet precis vad du menar med "Det är skillnad på hur man visar sitt dåliga humör."

Just nu blir jag på dålig humör när jag läste bloggen "Dessa mina minsta bröder" Om mer våld mot kristna (http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2013/08/enade-med-egyptens-kristna.html?m=1)
Snacka om att dra paralleller med följande dokumentation http://youtu.be/UYVr4FzEb_A !

Gita sa...

Jerry -
Inte för att jag har någon större repekt för bloggen "Dessa mina minsta..." eftersom den så medvetet skuffar undan judarna i området till några "untermenchen" vars enda rättigheter borde vara att kräla i stoftet inför sina arabiska herrar.
Om kyrkovåldet i Egypten talar man inte. MSM talat bara om säkerhetsstyrkornas upprensningsaktioner men nämner ytterst lite om Brödraskapets pogromliknande våldsaktioner mot Egypens kristna.
Efter att ha läst om hur de stora internationella nyhetsbyråena får betalt för att vinkla nyheter i en viss riktning och helt utesluta andra så vore jag inte förvånad om samma mekanismer är gällande när man vill dölja Brödraskapets skändligheter mot landets minoriteter.
Man är inte längre ute för att delge nyheter utan för att driva sin egen och andras agendor.
Kan man betala så får man vad man vill, allt och alla är till salu för rätt pris.

Gita sa...

Harry -
Det är nog detta som visar på talang att veta precis hur man ska besvara en förolämpning. Man vill ju inte starta ett krig men samtidigt ge den fule fi en vink om att man har honom på kornet.
Skyddade rum har jag i min omedelbara närhet och rejäla skyddsrum finns bara aningens längre bort. Så det är lugnt.